Úvod Zaujímavosti AMOLED displej

[Technologický kútik] AMOLED displej

0

Takmer každý Android fanúšik sa určite aspon raz stretol s displejom typu AMOLED, ktoré vo väčšom merítku používá spoločnosť Samsung vo svojich mobilných zariadeniach (napr. Galaxy S2, Galaxy S3). Nie však každý rozumie slovu AMOLED alebo tomu, čo je vlastne tento typ displeju zač. Preto by som sa chcel v prvej časti seriálu Technologický kútik pozriet na to, čo technológia AMOLED znamená pre užívateľov mobilných zariadení pri každodennom používaní.

Podme však ale od začiatku, a to od OLED displejov, z ktorých vychádza AMOLED. Názov OLED tvoria tieto iniciály slov Organics Light Emitting Diode, alebo organická luminiscenčná dióda. OLED displej je špecifický tým, že je flexibilný (pružný), takže môže vyzerať aj ako tenká a ohybná fólia. Ide o typ displeja, ktorý využíva technológiu organických luminiscenčných diód pochádzajúcu z roku 1987. Vyvinula ju spoločnosť Eastman Kodak.

 

AMOLED displej

Existujú dva základné druhy OLED displejov – PMOLED a AMOLED. Tieto displeje bývajú v zariadení pod ochranou, napríklad pod tvrdeným sklom ako Gorilla Glass chrániace displej pred poškodením, ktoré je známe z mobilných zariadení (smartfóny, tablety).

Slovo AMOLED je poskladané z inicálov, ktoré z časti tvoria aj slovo OLED, Active Matrix Organics Light Emitting Diode. Ide vlastne o displej, narozdiel od PMOLED displejov, s aktívnou matricou. To znamená, že je vhodný, vďaka aktívnej matrici, pre graficky náročné aplikácie s vysokým rozlíšením, ako napríklad rýchle scény, videá alebo hry. AMOLED zároveň oproti PMOLED disponuje ostrejším obrazom, nižšou spotrebou energie alebo vyššou zobrazovacou frekvenciou, jeho nevýhoda ale spočíva v zložitejšej štruktúre a zároveň aj vyššej cene.

Spínanie každého pixelu sprevádza dvojica tranzistorov, jeden riadi nabíjanie/vybíjanie kondenzátoru, druhý slúži ako napäťový stabilizátor pre zabezpečenie konštantnej veľkosti prúdu, aby sa neobjavilo blikanie jednotlivých bodov svietiacich behom niekoľko, po sebe idúcich, cyklov. Zvyšuje sa tak prietok prúdu a skracuje doba odozvy.

Pri AMOLED displejoch aktívne vyžaruje každý subpixel (subpixel – polbod tvoriaci pixel, resp. zobrazovací bod na displeji) svetlo, spotreba energie závisí od počtu rozsvietených subpixelov a ich intenzity. Subpixel vlastne vytvára riešenie, aby mohlo zobrazovacie zariadenie zobrazovať rôzne farebné kanály v rovnakom čase. Každý subpixel pritom reprezentuje jednotlivý farebný kanál. Takže, pri čiernej obrazovke by mala byť spotreba najnižšia, a naopak, pri svietení každého subpixelu na maximálnu intenzitu, resp. každého pixelu na bielu farbu, by mala byť spotreba energie o niekoľko percent vyššia. To znamená, že ak máte na AMOLED displeji, napríklad pri surfovaní na internete, veľa bielej farby, bude spotreba energie v smartfóne vyššia. Ak teda chcete väčšiu výdrž batérie, mal by zobrazovať váš AMOLED displej čo najviac čiernej farby, napríklad biely text na čiernom pozadí.

Viac o spotrebe AMOLED displejov na web stránke DSL.sk

Samsung Galaxy S3 a jeho Super AMOLED displej

Zdroj + foto: dsl.skcs.wikipedia.org, sk.wikipedia.org, samsung.com