Úvod Neprehliadnite vlavo Android 4.3 už s podporou TRIM. Lepší výkon Nexus zariadení

Android 4.3 už s podporou TRIM. Lepší výkon Nexus zariadení

3

Nie je žiadnym tajomstvom, že Android smartfóny a tablety časom strácajú výkon, za čo môže množstvo nainštalovaných aplikácií, ich využívanie, mazanie, ukladanie rôznych dát a podobne. Nexus zariadenia nie sú žiadnou výnimkou a tiež trpia týmto „syndrómom“.

Tento problém si môžu všimnúť všetci majitelia prvej generácie tabletu Nexus 7, kedy napríklad po roku intenzívneho používania tablet síce beží svižne, no v porovnaní s rýchlosťou úplne nového, „nepoškvrneného“ tabletu je vidieť a cítiť rozdiel.

Tomuto elementu zabráni podpora funkcie TRIM v novom Androide 4.3. V jednoduchosti povedané, TRIM sa postará o to, aby operačný systém odstránil nepoužívané dáta z blokov internej pamäte a optimalizoval ich pre okamžité znovu použitie a zápis. Nejedná sa však o dáta užívateľa ale dáta, ktoré vznikajú „na pozadí“ pri používaní systému.

Nexus7-9538_678x452

Podľa všetkého, Android 4.3 vyvolá funkciu TRIM raz za 24 hodín po jednej hodine nečinnosti a to iba v prípade, že batéria je nabitá na minimálne 80 percent alebo ak sa zariadenie nabíja, musí mať batéria aspoň 30 percent zo svojej kapacity. Väčšina používateľov svoje zariadenia nabíja alebo nepoužíva v noci, kedy bude tým pádom najčastejšie dochádzať k „trimovaniu“.

Výsledkom tohto procesu bude, že zariadenia časom nebudú strácať na výkonne a svižnosti, a po aktualizácií na Android 4.3 dôjde k zlepšeniu samotného výkonu. Momentálne je to možné sledovať na Nexus zariadeniach, pre ktoré sa postupne šíri aktualizácia na najnovšiu verziu Androidu 4.3.

zdroj: anandtech.com