Úvod Novinky AKTUALIZOVANÉ: Šikana v kórejskom závode: Šokujúce výpovede zamestnancov, údajne ich týrajú Slováci

AKTUALIZOVANÉ: Šikana v kórejskom závode: Šokujúce výpovede zamestnancov, údajne ich týrajú Slováci

134
Ilustračný obrázok

Za posledný týždeň sme boli svedkami odhalenia údajných šokujúcich pracovných podmienok zamestnancov po celom Slovensku.

Po tom, ako sme bývalých, ale aj aktuálnych zamestnancov vyzvali, aby sa s nami podelili o svoje zážitky, nás kontaktovala takmer stovka ľudí s príbehmi, po prečítaní ktorých nás až striaslo. V roku 2013 sa na Slovensku stretávame s pracovnými podmienkami, ktoré sú v mnohých smeroch porovnateľné s pracovnými podmienkami pred sto rokmi.

V jednom z emailov nás kontaktovala príbuzná zamestnankyne v nemenovanom kórejskom závode, ktorá tvrdí, že ženy sú počas svojej menštruácie údajne označené páskou, aby ich vedúci vedeli, či môžu ísť viackrát na záchod alebo nie. Pripomína mi to hviezdu na rukávoch v druhej svetovej vojne. Tak intímna záležitosť ako menštruácia by mala byť rešpektovaná, no zamestnávateľ si pravdepodobne myslí niečo iné, veď napokon, zárobky sú zárobky.

voderady6 voderady7

Foto: ITNews

Ďalší zo zamestnancov priznal, že jeho kórejský nadriadený sa o ňom údajne bežne vyjadroval ako o „sprostom,“ až napokon raz povedal, že ak spraví pri výrobe chybu, tak ho zabije. Smutným je však aj to, že podobne sa k ľudom správajú aj ich slovenskí kolegovia. Údajne sa má jednať o mladú líderku, ktorá má urážať dokonca aj starších ľudí a nadávať im do dementov.

Nerešpektovanie toho, že si niekto potrebuje odskočiť na toaletu, je jedna vec, no prípad jednej zamestnankyne, ktorá podstúpila operáciu nádoru prsníka, je vec druhá. Podľa jej výpovede jej na to, že potrebuje ostať doma na PN, povedali, že ak nepríde, tak bude automaticky prepustená. Kvôli finančnej situácii tak do práce predsa len prišla aj so stehmi v prsníku, ktorý jej nakoniec museli zašívať ešte raz.

Okrem toho im nebola cudzia ani situácia, pri ktorej žene prešli vysokozdvižným vozíkom cez nohu, no namiesto toho, aby privolali záchranku alebo ju odviezli do nemocnice, sa jej vyhrážali vyhadzovom, a tak musela v bolestiach odrobiť osem hodinovú smenu. Popísala nám aj prípad jej kolegu, ktorý mal údajne vyrábať a presúvať plazmové TV. Namiesto toho, aby mu poskytli presúvací stôl, ich však musel presúvať sám. Počas toho, ako sa trápil, ho začala bolieť krčná chrbtica a hlava, neskôr upadol do kómy a zomrel. O tom, že niečo takéto je minimálne diskutabilné, je jasné. Z nášho pohľadu to totiž nevieme vyvrátiť ani podložiť dôkazmi, no firma k tomu mala svojský prístup. Zvyšku zamestnancov totiž dali podpísať tlačivo, v ktorom mala byť táto nehoda chybou pracovníka a nie fabriky. Väčšina toto tlačivo nepodpísala, dokonca sami dali výpoveď.

O podobnej situácii nás informoval aj pracovník, ktorý vo Voderadoch pracuje aj teraz. V tomto prípade sa jeden z pracovníkov rozhodol podať výpoveď, z toho dôvodu, že to v podmienkach, pod ktorými museli pracovať, jednoducho nezvládal. Ešte ten deň však musel dopracovať posledných osem hodín. Počas toho ako pracoval však dostal infarkt myokard, oživiť sa ho nepodarilo, a tak na mieste zomrel. Namiesto toho, aby sa o telo dôstojne postarali, telo vložili do kartónovej krabice a prikryli prikrývkou tak, aby nikto z fabriky netušil, čo sa vlastne stalo. Do fabriky sa v ten deň údajne chcela dostať aj TV Markíza, ako aj TV Joj, no neúspešne. Výhovorkou malo byť prezradenie výrobného tajomstva.

Šokujúcu výpoveď nám poslala aj zamestnankyňa s vysokoškolským vzdelaním II. stupňa. Vo Voderadoch mala byť zamestnaná, lebo ako mladá absolventka nemala žiadne pracovné ponuky, malo to byť len na mesiac. To, že boli o stôl, pri ktorom pracovali pripútané a to z dôvodu odvádzania elektrostatického náboja by ešte prehltla, odpojiť sa mohli kedy chceli. Keď sa však odopli na viac než 20 sekúnd, prvé čo počuli, boli nadávky zo strany lídra. Opísala nám aj to, ako prebiehali každodenné „mítingy.“ Padali v nich vyjadrenia ako: „Ja nechápem, či ste už j****té?!,“ „Hovorím Vám aby ste tie vy****né čísla tam lepili kurva!,“ či „Mňa to nezaujíma, tie k*****ké súčiastky tam byť musia a keď to tak robiť do p**e nebudete, tak sa bude strhávať mne. Je to k***a ale k***a jedno do p**e!

Nadávky nadriadených pritom majú pochádzať z pokynov vedenia, ktoré im takýmto spôsobom káže zvýšiť produktivitu.

Veľmi kontroverzné sú aj prestávky. Za jeden osem hodinový pracovný deň totiž robotníci dostávajú 1x 10 minútovú prestávku a 1x 30 minútovú prestávku. Podľa slov pracovníka, ktorý pracoval v tzv. „clean,“ teda čistej zóne, jeho prestávka vyzerá nasledovne.

Vyzliecť overal, kuklu, topánky, dva páry rukavíc, zavesiť na vešiak tak, aby sa oblečenie dalo nájsť po príchode späť. Šikovnejším vyzliekanie trvalo približne 2-3 minúty, obliekanie však už bolo dlhšie, to trvalo 5 a viac minút. Za neupravené pracovné oblečenie boli finančné postihy. Okrem toho bola jedáleň a samotný bufet ďaleko, a tak mal človek na prestávku len pár minút.“ To isté platilo aj o ženách, ktoré si mohli vybrať, či sa pôjdu na záchod umyť alebo naobedovať či napiť.

Ďalšou a poslednou vecou, ktorú v tomto článku vyzdvihnem je fakt, že pracovníci pracujú za minimálnu mzdu, resp. za mzdu, ktorá má k minimu veľmi blízko. Najnižšie platení majú byť zamestnanci, ktorí sa veľakrát nedostanú ani nad 300€ hranicu. Vďaka vyhláseniu personálneho riaditeľa agentúry EUROTRADE však môžeme potvrdiť, že zamestnanci tejto agentúry zarábajú v priemere 550€ brutto.

Inšpektorát práce pre nás potvrdil, že podmienky, v ktorých pracujú zamestnanci Voderadov, resp. fabriky v Galante, vyšetruje pravidelne a momentálne bude postupovať formou začatia správneho konania o uložení pokuty.

Či sa tak stane, to ukáže len čas, no momentálne je jedna vec jasná. Takéto praktiky v slovenských fabrikách vôbec nie sú cudzie, ba dokonca, tvoria až príliš strašidelnú realitu toho, čoho sú v dnešnej dobe zamestnávatelia schopní.

AKTUALIZÁCIA: Správy o tom, aké podmienky panujú vo fabrikách kórejského výrobcu sme neprinieslii ako prví. Podobné informácie o výpovediach nájdete v článku: „Na čo poukazujú výpovede Slovenov a Sloveniek zamestnaných v ázijských korporáciách na Slovensku?“ alebo v článku: „Výpovede o kórejskom vykorisťovaní a šikanovaní Sloveniek na Slovensku.

Pracovali ste aj Vy v podobných podmienkach? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!

UPOZORNENIE: Všetky tvrdenia v tomto článku sú založené na výpovediach osôb, ktoré AndroidPortal.sk kontaktovali e-mailom alebo odoslali komentár pod jeden z troch článkov ohľadom tejto kauzy. Žiadne z tvrdení nie je výsledkom kontroly inšpektorátu práce, ani AndroidPortal.sk.

Pozn. red.: Server AndroidPortal.sk si vyhradzuje právo zmazať všetky príspevky, ktoré osočujú, urážajú, rasovo napádajú alebo inak ubližujú redakcii, či zúčastneným diskutérom. Ak máte pocit, že ste boli Vy alebo niekto iný takto napadnutí a komentár nebol vymazaný, napíšte nám na admin@androidportal.sk.