Úvod Novinky Slovo „phablet“ je odteraz spisovné, pridali ho do slovníka

Slovo „phablet“ je odteraz spisovné, pridali ho do slovníka

5

V roku 2011 sme boli skromnejší. Všetci sme používali telefóny, ktoré mali displej veľký približne 4 palce a boli sme spokojní. Potom prišiel Samsung predstavil Galaxy S II s 4.3 palcovým displejom a ľudia sa oň dobre že nepobili. Samsung trend rýchlo odpozoroval a na jeseň toho istého roku predstavil Galaxy Note s obrím 5,3 palcovým displejom. Nevyhol sa kritike a posmeškom, no viete ako to chodí, kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie.

Pretočme čas do prítomnosti, kde vlajkové lode s 5 alebo dokonca 5,2 palcovými displejmi nie sú žiadnou raritou. Samsung pripravuje už tretiu generáciu svojho Note s 5,68 palcovým displejom, ktorá sa musí popasovať so zariadeniami ako HTC One Max (5,9 palcový displej), či Sony Xperia Z Ultra (6,4 palcový displej).

Ako sa však v médiách označujú takto obrovské telefóny? Tabletofóny? Na Slovensku možno, no oxfordský slovník angličtiny práve definoval slovo „phablet,“ ktoré uznal za gramaticky správne. Definícia ho opisuje ako napol smartfón, napol tablet.

Výraz tabletofón sme si v redakcii dvakrát neobľúbili a tak sa u nás o veľkých telefónoch budeme vyjadrovať ako o phabletoch. Námietky?

Zdroj: AndroidBeat