Úvod Aplikácie Recenzia: AirDroid, správa vášho Android smartphonu cez webové rozhranie

Recenzia: AirDroid, správa vášho Android smartphonu cez webové rozhranie

0

Po dlhšom hľadaní medzi aplikáciami, ktoré by mi uľahčili život tým, že by prepojili môj smartphone s mojim počítačom som narazil na AirDoird. Po chvíli strávenej s touto naozaj špecifickou aplikáciou je čas na recenziu, čítajte ďalej, nebudete sklamaní.

Ak by som to mal celé nejak zaokrúhliť, ide o aplikáciu, ktorá bezdrátovo spojí vaše zariadenie a všetky informácie zobrazí vo webovom rozhraní. Pomocou naskenovania QR kódu v prehliadači sa vám otvoria doteraz veľmi nemotorné funkcie ako možnosť príjmať a odpisovať na smsky priamo z PC pomocou klávesnice, presúvanie súborov, správa aplikácií a zdieľanie textu, ktorý ste si chytili pomocou ctrl+c. Ak máte root, dokážete dokonca premietať živý obraz z vášho zariadenia do webového rozhrania. V skratke je AirDroid ultimátnym pomocníkom, pre každého, kto má Android zariadenie a chýba mu desktopové prepojenie.

 

Priamo v mobilnej aplikácii máte na výber možnosti pripojenia, ktoré si treba nastaviť. Nájdete tam aj šikovné utilitky pre správu pamäte, aplikácií, úloh a súborov. Webové rozhranie je prepracované a budete sa v ňom cítit ako doma. Na spodnej lište nájdete všetky aktívne okná ako aj indikátor mobilného signálu, Wi-Fi signálu a baterky. Plocha webového rozhrania je ako posiata ikonkami rôznych aplikácií ako aj niekoľkými widgetmi, ktoré vám ponúknu rýchly náhľad na rozloženie pamäte vo vašom zariadení a rýchle a jednoduché funkcie pomocou ktorých budete svoje zariadenie ovládať oveľa efektívnejšie. Všetky okná sa dajú zväčšiť alebo zmenšiť, zminimalizovať, presúvať ako aj natiahnuť až na 4 monitory, ak potrebujete toľko miesta. Škoda, že si nevieme zmeniť tapetu, no aj tá, ktorá tam je od „výrobcu“ je veľmi pekná.

 

Našli sme aj pár nedostatkov. Prvý z nich je fakt, že ak si chcete užívať AirDroid, musíte byť pripojení na Wi-Fi. Toto môže byť nepríjemná komplikácia, ak si kvôli tomu musíte spustiť mobilný hotspot. Ďalej tu máme samotné mobilné rozhranie, ktoré sa môže zaplniť veľmi rýchlo, ak robíte veľa vecí. Mať niekoľko plôch len pre mobilné zariadenie je trochu nepraktické, hlavne keď každá z nich má vlastnú záložku v prehliadači. Prenos súborov je fajn, ak ho nepoužívate celý deň, pre rýchly prenos ale stačí.

Nakoniec tu máme otázku bezpečnosti. Dáta sú prenášané pomocou HTTPS a zatiaľ čo toto bude väčšine ľudí vyhovovať, niektorí nemusia byť až tak presvedčení o bezpečí, aj napriek tomu, že vývojári tvrdia, že oni si bez vašeho dovolenia nebudú ukladať. Ako si však môžete pozrieť na Play Store, AirDroid vyžaduje veľa povolení, aby fungoval tak ako má, preto si niekto môže povedať, že je toho jednoducho priveľa. Na drueh strane, najbližšie ako sa AirDroid dostáva k nejakej reklame je ikonka, na ktorú keď kliknete, tak sa vám zobrazí zoznam „odporúčaných“ aplikácií. Príde mi to divné, že aplikácia takéhoto kalibru si vystačí sa takýmto príjmom.

 

Osobne si AirDroid nechám, budem ho mať spustený po celý čas, čo budem na PC, len z toho dôvodu, že radšej použijem klávesnicu na odpísanie na SMS. Jediné čo mi však chýba je možnosť odpísať v aplikáciách ako je napríklad WhatsApp, ktorú používam asi najčastejšie. Kto však vie, čo prinesie budúcnosť. Možno budeme vedieť cez webové rozhranie príjmať telefonáty a možno pomocou API stretneme aj nové widgety.

Pomocou čoho presúvate súbory vy? Sú funkcie, ktoré prichádzajú zabalené priamo v Androide dostačujúce alebo vám niečo vypomáha? Dajte nám vedieť v komentároch.
[app]com.sand.airdroid[/app]