Úvod Neprehliadnite vlavo Počítače používajú menej než polovicu dostupnej RAM na trhu, predbehli ich mobily

Počítače používajú menej než polovicu dostupnej RAM na trhu, predbehli ich mobily

0

Váš smartphone, váš tablet, váš desktopový počítač, či notebook, všetky z nich používajú niečo, čo sa nazýva „dynamic random access memory“, inak povedané, RAM. Podľa výskumovej spoločnosti IHS iSuppli, sa v druhom kvartáli 2012 stalo niečo úžasné. Po prvý krát v histórii sa hladina spotrebovaných desktopových RAM dostala pod 50%.

Aby sme vám to uviedli do perspektívy, je nutné dodať, že naše staré dobré počítače sú s nami už okolo 30 rokov. Na druhej strane tu máme mobilné operačné systémy a väčšina z nich sa pohybuje na hranici polovici jednej dekády. Minulý týždeň sme sa dozvedeli dve, veľmi dôležité čísla. Sú to súčty predaných, resp. aktivovaných zariadení s Androidom, resp. s iOS. Aktivovalo sa viac než 500 miliónov Android zariadení (500 000 000 – len aby sme si pripomenuli o koľkých nulách sa vlastne bavíme) a 400 miliónov iOS zariadení. Tieto zariadenia, spolu s Windows Phone, Blackberry a ďalšími mobilnými platformami stoja za pomalou a srdcervúcou smrťou počítačovej éry.

Príchod post-PC éry neznamená, že ľudia prestanú používať svoje desktopové počítače alebo, že trh s PC sa prestane ďalej rozvíjať. Čo post-PC éra skutočne znamená, je, že počítače už nie su centrum nášho technologického vesmíru a tým pádom strácajú žezlo, ktoré im po toľké roky patrilo. Počítače už nevytvárajú taký typ rastu a ohromujúceho podielu na trhu, ktorý dokáže jednoducho hnať dopyt, cenu a technologické tredy v najväčších technologických priemysloch.“ – Clifford Leimbach, analytik pamätí v IHS

Myslím, že Cliford to vystihol do bodky. Počítače už nie su centrom naších životov. Áno, síce počíatače potrebujeme aby sme vám prinášali každodenné novinky, no väčšina ľudí už zvládne veľa vecí aj so svojim smartphonom alebo tabletom. IHS iSuppli odhaduje, že do konca roka 2013 skončí jeden zo štyroch čipov RAM v smartphone alebo tablete.

To by znamenalo, že takáto situácia nastane už za 15 mesiacov. Viva la technológia!

Zdroj: IHS iSuppli, AndroidAuthority