Úvod Novinky Aplikácie Rozhovor s Jánom Turským, vývojárom aplikácie Maturita SK

Rozhovor s Jánom Turským, vývojárom aplikácie Maturita SK

2

Prednedávnom sme vám priniesli tip na aplikáciu maturita SK, ktorá je skvelou pomôckou pre všetkých študentov a školopovinných ľudí. Za touto aplikáciou stojí šikovný mladý programátor Ján Tursky. Prečítajte si zaujímavý rozhovor o tom, ako sa zrodil nápad na aplikáciu a ako táto aplikácia vznikala. Niekedy je krása naozaj iba v jednoduchosti.

 

Môžete sa nám predstaviť? Koľko máte rokov a odkiaľ pochádzate?

Volám sa Ján Turský, mám 21 rokov a pochádzam z okolia Žiaru nad Hronom.
 m
m

Kedy a ako ste sa dostali k programovaniu?

Máme to v rodine. Tak ako aj rodičia v tomto obore pracujú a sú úspešní, tak aj moji dvaja bratia išli v tých istých šlapajach. V mojom prípade som sa začal po serióznejšej stránke zaujímať o celkovú logiku ako aj krásu algoritmov až na vysokej škole v BB. Takže povedzme, že nejaké 2 roky by tomu už mohli byť.
 m
m

Ako vznikol nápad na aplikáciu Maturita SK?

Keďže mnoho z mojích kamarátov a známych sa snažilo uľahčiť si čo najviac prípravu na maturitu, napadol ma tento nápad prostredníctvom nich. Potom už len stačilo naprogramovať jednoduchú aplikáciu, ktorá by dokázala spracovávať veľké množstvo textu a výsledok bol na svete.
[app]tursky.jan.maturita[/app]
 m
m

Ako dlho trvalo naprogramovanie aplikácie?

Budem úprimný, asi týždeň. Avšak to som sa tomu venoval neustále. Takže denne to mohlo byť aj 6 – 7 hodín. Treba sa nato avšak pozrieť tak, že som sa staral nielen o tú funkčnú stránku, ale aj grafickú. Grafické vlohy avšak nemám, tam som sa snažil vsadiť na jednoduchosť. Všetcí dobrí grafici pracujú pre komerčné spoločnosti a keďže som len freelancer, nemal som šancu osloviť niekoho skúseného a vyberať si osoby, ktoré sú zamerané  skôr na webovú grafiku ako na aplikačnú, no skrátka, u nich som nevidel veľkú šancu nájsť toho správneho.
 m
m

Koľko ľudí na aplikácii pracovalo?

Bude to znieť smiešne ale iba ja sám. Programovaním som sa zároveň učil nové veci ohľadom Androidu, čo mi prišlo len vhod.
 m
m

Vedeli by ste nám popísať proces tvorby aplikácie?

Ohľadom textu som sa dohodol s majiteľom stránky Zones.sk Ľubošom Demovičom, ktorý bol ochotný a nápad sa mu ako aj prevedenie zapáčilo. Text bol použitý teda zo stránky  Zmaturuj.Zones.sk, grafické prvky som si povytváral či už sám alebo prevzal voľne použiteľné z internetu a už len bolo potrebné zaistiť celkovú funkčnosť na viacerých typoch Android verzií ako aj na viacerých značkách. Myslím resp. dúfam, že v poslednej verzí 2.0 som vychytal tie najväčšie muchy a už sa len budem snažiť upraviť vzhľad pre Android tablety.
 m
m

Máte v budúcnosti v pláne ďalšie projekty, poprípade máte hotové nejaké, na ktoré ste hrdý?

Áno, samozrejme. Doteraz som spravil niekoľko aplikácií, ktoré boli skôr pre užšiu masu ľudí a mali či už nápomocný alebo edukačný charakter. Momentálne začínam pracovať na ďalšej, myšlienku by som v tomto momente ešte nezverejnil avšak bude tiež edukačného charakteru ale pre väčšie publikum. Dúfam, že sa chytí a nájde si uplatnenie ako aj pomôže. Tretinu času avšak stratím vytváraním čo najjednoduchšieho vzhľadu, s minimálnym počtom rušivých prvkov a s univerzálnou kompatibilitou.
[app]tursky.jan.cisla.znaky.symboly[/app]
[app]tursky.jan.areyousmarterthanmoron[/app]
 m
m

Čo si myslíte o Androide vo všeobecnosti a ako vidíte jeho budúcnosť u nás na Slovensku poprípade v Čechách?

Šikovný OS. Doposiaľ sa mi páčilo prevedenie, jednoduchosť ako aj rôzne vychytávky čo sa týka procesov, bezpečnosti (a to som sa ju snažil obísť viac krát) a pod. Je úžasné, že ľudia z Mountain View majú stále nové a nové nápady, ktoré sa odrážajú verziách ako napr. posledná 4.1, perfektná, nemám čo dodať. Avšak nedokážem si ju vychutnávať momentálne, keďže vlastním len HTC Wildfire S, no spokojný som stále. Jediná vec, ktorá ma mrzí je výdrž batérie. Avšak aj to záleží od použitia telefónu. Čo sa týka uplatnenia tohto systému na území Slovenskej republiky, mrzí ma, že zatiaľ nemá až takú silnú podporu ako napr. v Čechách, kde vďaka tomu menšiemu ,,puču“ sa dostala táto krajina do povedomia najvyšších. To avšak neznamená, že ako krajina nemáme čo ponúknuť. Osobne by som spomenul dve, dá sa povedať revolučné spoločnosti, LonelyCatGames.com a Inlogic.sk. Samozrejme aj ostatné stoja za spomenutie, avšak to by bolo na dlhšie.
Ďakujem Vám za záujem a želám všetko dobré.
 km