Úvod Konkurencia Apple Samsung a HTC chcú zablokovať predaj iPhone 5 v Európe a USA...

Samsung a HTC chcú zablokovať predaj iPhone 5 v Európe a USA pomocou LTE patentov

7

Apple nedávno vyhral súd so Samsungom, kde okrem iného došlo k zákazu predaja niektorých starších zariadení Samsungu a nevyhla sa mu ani sankcia vo výške 1,05 miliardy dolárov. Kórejská spoločnosť sa samozrejme odvolala a na oplátku aj spolu s taiwanskou HTC plánujú vrátiť úder rovnakými patentovými zbraňami.

iPhone 5 totižto podporuje LTE konektivitu čo znamená vysokorýchlostný prenos dát cez siete 4. generácie a dôležité patenty v tejto oblasti vlastnia spoločnosti Samsung a HTC.

LTE technológia je ošetrená niekoľkými stovkami patentov a niektoré z nich vlastnia práve tieto dve spoločnosti. Podľa zdrojov sa spoločnosť Samsung Electronics rozhodla prijať okamžité právne kroky proti Apple. Chce tým docieliť zákaz predaja iPhone 5 v krajinách Európy a USA. Samsung síce právne kroky zatiaľ iba prijal no žiadne nepodnikol. Očakáva ale porušenie patentu a podľa vyjadrení, podanie na súd prebehne v priebehu niekoľkých týždňov.

Čo sa týka HTC, právna bitka je už v plnom prúde a HTC predstavila svoje patentové nároky pred medzinárodnou obchodnou komisiou a právnici Apple spochybnili platnosť LTE patentov taiwanskej spoločnosti. HTC kraľuje LTE sieťam od predstavenia modelu HTC Thunderbolt v roku 2011 a dodáva zariadenia s LTE technológiou pre všetky hlavné siete LTE po celom svete.

Pochybujeme však o tom, že súd dokáže expresne rýchlo rozhodnúť a vydať predbežné opatrenie o zákaze predaja pred uvedením iPhone 5 na trh. Otázkou je, či tak vôbec rozhodne. Spoločnosť Apple aj napriek tomu vlastní 434 LTE patentov, ale použité majú byť aj tie, ktoré vlastní Samsung a HTC. Otázkou taktiež zostáva, či vlastne siete 4. generácie nespadajú pod všeobecné patenty tzv. FRAND právo, ktoré sa nedajú len tak privlastniť. Ako celé divadlo dopadne, uvidíme.

Myslíte si, že sa podarí docieliť zákaz predaja nového iPhone 5?