Úvod Neprehliadnite vlavo Google: Sergej Brin tvrdí, že samojazdiace autá budú pre ľudí dostupné do...

Google: Sergej Brin tvrdí, že samojazdiace autá budú pre ľudí dostupné do piatich rokov

0

Sergej Brin, jeden zo spoluzakladateľov obrovskej korporácie Google nedávno uviedol, že samojazdiace autá by mali byť dostupné pre verejný sektor maximálne do piatich rokov. Google totižto vedie projekt s vývojom a výskumom áut schopných samostatného pohybu bez potreby zásahu šoféra, pod vedením inžiniera Sebastiana Thruna, ktorý tiež stojí za projektom Street View.

Samojazdiace auto dokáže podľa vopred zadefinovaj trasy (možné je aj ovládanie hlasovými povelmi) koordinovať svoj pohyb tak, aby zabezpečilo pohodlie a bezpečnosť jeho pasažierov. Pri svojej činnosti využíva obrovské množstvo informácií získaných z kamier, senzorov, GPS alebo máp, na ktorých Google neustále pracuje.

 

Testovani týchto áut prebieha aj v Kalifornii, ktorý ako jeden z troch štátov (Nevada a Florida) v USA prijal legislatívu davajúcu zelenú na testovanie samojazdiacich áut priamo v teréne. Ak sa v budúcnosti teda rozhodnete stať štastným majiteľom tohto zaujímavého kúsku, budete si pravdepodobne musieť rozšíriť váš vodičský preukaz o kategóriu „samojazdiace autá“, ktoré sa môžu pohybovať dokonca aj bez posádky, no v prípade nehody bude však stíhaný majiteľ vozdila.

 

Google sa snaží týmto projektom prepojiť a integrovať všetky jeho služby a ostatné projekty do niečoho naozaj veľkého. Uvidíme, akú si pre nás tento vyhľadávací internetový gigant prichystá budúcnosť.

Čo hovoríte na takéto vozidlá? Nebolo by pohodlnejšie pozerať počas cestovania film na tablete miesto riadenia?

Video
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cdgQpa1pUUE[/youtube]

Zdroj: dsl.sk, wikipedia.org, YouTube