Úvod Aplikácie ABI Research: Priemerná veľkosť Android aplikácií sa za posledných 6 mesiacov zväčšila...

ABI Research: Priemerná veľkosť Android aplikácií sa za posledných 6 mesiacov zväčšila o 10%, na iOS až o 16%

0

Pamäť bola v smartphonoch problémom už odjakživa. Pred dvoma rokmi sme si vystačili s 8GB a 16GB smartphony boli naozaj raritou a radili sa medzi high-end. Dnes je však iná doba (celkom odvážne tvrdenie, no 2 roky sú v smartphonoch dlhá doba) a tak nám niekedy nevystačí ani tých 16GB. Je to spôsobované nafukujúcimi sa aplikáciami a hrami. Som si istý, že ste sa už stretli s hrou, ktorá si potrebovala stiahnuť 1GB alebo 2GB súbor aby ste ju vôbec mohli spustiť. Ak si do telefónu chcete nakopírovať svoju hudbu a pár filmov, budete potrebovať kopu miesta.

Tu však nastáva problém. Nie všetci si môžu dovoliť smartphone, ktorý prichádza s 32GB alebo 64GB internou pamäťou a aj keď tu vždy máme možnosť relatívne lacného rozšírenia pamäti pomocou microSD karty, počet zariadení, ktoré ponúkajú takúto možnosť stále klesá.

Podľa výskumu ABI Research veľkosť aplikácií rastie rýchlejšie než by bolo zdravé. Hry na iOS majú v priemere 60MB, teda o 42% viac než v marci tohto roku.

Zatiaľ čo sa iOS aplikácie nafúkli v priemere o úctyhodných 16%, Android aplikácie nezaháľali s nárastom 10% medzi marcom a septembrom. Čo za to môže, pýtate sa. Môžu za to hry, ktoré sa objemovo zväčšili až o štyri krát. Kým v marci bol priemer len niečo okolo 10MB, dnes to je už 40MB.

Jedným z dôvodov, ktorý sedí na Android tak ako aj na iOS je HD éra. Vysoké rozlíšenie displejov a rýchlejšie procesory, či grafické čipy nútia vývojárov vytvárať krajšie a krajšie aplikácie, plné pekných animácií.

Podľa Aapa Markkanena, analytika z ABI sa situácia ešte zhorší. Vývojári budú prichádzať s väčšími a väčšími aplikáciami a my sa tak budeme musieť zamýšľať nad tým, ktoré aplikácie a hry si necháme a ktoré budeme musieť odinštalovať.

Cloudové úložisko je jedno z riešení, no hlavný problém leží v samotných výrobcoch. Nie všetci takémuto riešeniu dôverujú. ASUS sa po dlhej dobe konečne pridal do skupiny výrobcov, ktorí podporujú cloudové úložisko. K novému ASUS PadFone 2 totiž pribalili 50GB voľného webového úložiska.

Čo si o tom myslíte vy? Zdá sa vám, že veľkosť aplikácií prekračuje medze toho, čo sa dá vydržať alebo je to podľa vás primerané technologickému pokroku? Je to zaujímavá téma hlavne z toho dôvodu, že microSD slot v zariadeniach je v dnešnej dobe skôr raritou. Dajte nám vedieť v komentároch!

Zdroj: AndroidAuthority, Digital Trends