Úvod Neprehliadnite vlavo Smajlíky sú zastarané: nová technológia vám do SMSiek pridá skutočné výrazy tváre

Smajlíky sú zastarané: nová technológia vám do SMSiek pridá skutočné výrazy tváre

0

SMSkovanie je skvelé. Ľudia po celom svete si posielajú smsky na zaslanie rýchlych správ alebo dokonca na dlhé debaty. S dnešnými smartphonami, ktoré majú väčšie displeje a lepšie klávesnice sa čoraz častejšie stretávame s ľudmi, ktorí radšej pošlú smsku, než by zavolali. SMSkovanie však nieje všetkým tým, na čo má.

Aj s použitím smajlíkov je niekedy ťažké rozpoznať tón, ktorý chcel použiť váš písmenkový priateľ na telefóne. Je to koniec koncov text. Nenesie v sebe žiaden hlas alebo výrazy tváre, vďaka ktorým sme po tisícročia dokázali do konverzácie zapojiť emócie, či empatiu.

19. Septembra oslávia smajlíky svoje 30. narodeniny. Na obrázku je Scott Fahlman, otec smajlíkov.

Toto je problém, ktorému sa venuje NTT Docomo Inc s ich novým softwarom nazvaným 3D Face Avatar. Pomocou nedávneho pokroku v SMS technológii budú ľudia vedieť spolu so správou poslať aj svoj výraz tváre. Asi to znie trochu divne, no dostať výraz tváre spolu s smskou môže mať svoje výhody. Dokáže totiž zapojiť emočnú sféru mozgu a tak ten, kto číta vašu správu pochopí, v akej nálade je človek, ktorý ju poslal aj bez použitia klasických smajlíkov.

 

Ako to funguje?

Ako to funguje vôbec nieje ťažké pochopiť. Po napísaní smsky si 3D Face Avatar prezrie váš výraz. Podľa vašeho výrazu potom vymodeluje 3D reprezentáciu tváre, ktorú zašle spolu s smskou. Podľa fotiek a demonštrácií, by mal 3D avatar dokonca pripomínať vašu vlastnú tvár.

3D Face Avatar bol prvý krát predstavený NTT Docomo Inc počas IFA 2012 v Berlíne. Aj napriek jeho krátkej histórii NTT Docomo Inc tvrdí, že ich technológia je už pripravená pre mobilné zariadenia.

S technológiou ako je táto a zlepšením v porozumení diktovaného textu sa s nami o chvíľu budú naše smartphony rozprávať ako skutoční ľudia. Zatiaľ čo táto technológia je určená pre ľudí, ktorí obržia našu smsku sa to čoraz viac a viac podobá na Skynet, nemyslíte?

Zdroj: AndroidAuthority