Úvod Novinky Nexus 10 dostupný od 13. novembra s cenou začínajucou od $399...

[Video] Nexus 10 dostupný od 13. novembra s cenou začínajucou od $399 [Aktualizované]

7

Google oficiálne predstavil Nexus 10, na ktorom beží android 4.2. Je vyrobený Samsungom, no navrhnutý Google. Tablet má 10 palcov a rozlíšenie 2560 x 1600 pixelov, čo znamená, že má 300ppi. Google to nazýva „True RGB Real Stripe PLS,“ a redaktori z The Verge, ktorí mali možnosť sa s tabletom stretnúť ho porovnali s iPadom a kvalita bola porovnateľná, či dokonca ešte lepšie s ostrým textom, perfetknými farbami a skvelými pozorovateľnými uhlami.

Google Nexus 7 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>


Google Nexus 10 je tenší, než iPad

Prichádza v 16GB a 32GB verziách a bude dostupný len s WiFi. Procesor je výkonný dvojjadrový ARM Cortex-A15 čip, ktorý pracuje za pomoci 2GB RAM so zabudovanou štvorjadrovou GPU Mali T604. Redaktor z The Verge nezbadal na Android 4.2 ani zmienku lagu pri swipovaní, či otváraní/zatváraní aplikácií.

[youtube]pHuoDqcIyqk[/youtube]

Na zadnej strane nájdete 5 megapixelový fotoaparát a na prednej strane 1.9 megapixelový fotoaparát pre video hovory cez WiFi. Baterka má kapacitu 9,000mAh a Google tvrdí, že by mala vystačiť na 9 hodín prehrávania HD videa a tým pádom je jasné, že tvorí majoritnú časť váhy zariadenia, ktorá je mimochodom len 604 gramov.

Nový Nexus 10 sa objavil aj v Play Store

Okrem toho na prednej strane nájdete reproduktory po oboch stranách, microUSB, micro HDMI a dva NFC čipy, jeden vpredu a druhý vzadu.

Čo sa týka hardwaru, tablet vyzerá tak, že má príbuzných z rodiny Galaxy Tab 10.1, no čo sa týka kvality, zrovnať sa nedajú. Zadnú stranu totiž tvorí jemný plast, ktorý sa drží až prekvapivo dobre a vôbec nekĺže, čo nám umožní tablet držať horizontálne aj napriek tomu, že jeho displej má pomer strán 16:10. Uniknuté fotky boli pravdivé a potvrdilo sa, že tablet má zaoblené rohy a celé telo sa nesie v krivke, ktorá je od ostatných tabletov úplne iná. Nexus 10 tak vôbec nepôsobí ako iPad.

Nexus 10 je najlepšie spracovaný 10 palcový tablet, aký sme doteraz videli

Na tablet môžete pripnúť špeciálny kryt, ktorý vymeníte pomocou odjímateľného zadného panelu, ktorý sa dá vymeniť za iný, no redaktori The Verge s ním mali menšie problémy. Narozdiel od iPadu však nie je rovnakého dizajnu a tak sa pravdepodobne nebude dať použiť ako držiak. Po zakrytí však zariadenie uspí, pod odkrytí zas prebudí.

Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500 GT-P7500XWDFZ môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Po softwarovej stránke na Nexus 10 beží Android 4.2 o ktorom sme na našom webe písali už niekoľko článkov. Najväčšou zmenou je homescreen, ktorý od teraz používa rozloženie softwarových tlačidiel, ktoré sme doteraz našli na Nexus 7, namiesto rozloženia z Ice Cream Sandwich a Honecomb. Ďalšia veľká zmena sa týka viacerých účtov. Budete sa môcť prihlásiť pomocou svojho Google účtu a zobrazí sa vám vaša vlastná domovská obrazovka. Ak si druhý užívateľ bude chcieť stiahnuť svoju vlastnú aplikáciu, Vám sa nezobrazí. Ak si však zo svojho účtu stiahnete takú istú aplikáciu, tablet si ju prezdiela s druhým účtom a tak sa vyhne dvojitému sťahovaniu. Android 4.2 má oveľa viac vylepšení, ako napríklad písanie pomocou použitia gesta, vylepšenia Google Now a podpory HD časopisov.

Celkovo bol Nexus 10 pre redaktorov The Verge tablet, ktorý nemá konkurenciu, či už dizajnovú alebo výkonnostnú, no či je pre 10 palcový Android tablet na trhu miesto, je už otázka, na ktorú dostaneme odpoveď až časom. Google bude Nexus 10 predávať od $399 za 16GB verziu a $499 za 32GB verziu, čo znamená, že bude o $100 lacnejší, než iPad s Retina displejom. Nižšia cena bude rozhodne veľkým faktorom pri kúpe nového zariadenia, no spotrebitelia si budú musieť premyslieť, či sú pripravení na menej tabletových aplikácií v Play Store, v porovnaní s App Store. Tablet bude dostupný už 13. Novembra z Google Play v USA, UK, Austrálii, Francúzsku, Nemecku, Španielsku a Kanade.

Galéria

[nggallery id=162]

Zdroj: The Verge