Úvod Novinky Recenzia Sony Xperia T – Splnila vlajková loď naše očakávania?

Recenzia Sony Xperia T – Splnila vlajková loď naše očakávania?

6

Aj napriek tomu, že je Sony gigant v technologickom svete má vo svete smartphonov čo doháňať. Nasvedčuje tomu hlavne ich podiel na trhu, ktorý sa ani zďaleka nepribližuje tomu Samsungu alebo Apple. Okrem ich domáceho japonského trhu sa Sony trápi prilákať zákazníkov, čo by mal zmeniť Sony Xperia T, ich nové vlajkové zariadenie s neviditeľnou nálepkou „To najlepšie zo Sony“. Je to však skutočne to najlepšie? Zaslúži si mať štatút vlajkovej lodi? Čítajte ďalej.

Sony Xperia T môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Sony je jeden z tých výrobcov Android smartphonov, ktorý je v strate. Narozdiel od Samsungu z výroby Android smartphonov vôbec neprofituje a odzrkadľuje sa to aj na ich smartphonoch. Po zlom začiatku tohto roka sme sa však dočkali nových zariadení, ktoré sa to budú snažiť zmeniť. Pol roka po predstavení Xperie S prichádza na scénu Xperia T, ktorú Sony začal zahanbujúco predávať s Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Čo sa týka hardwaru, ten sa narozdiel od softwaru dočkal aktualizácie a tak v ňom nájdeme rýchlejšie „vnútornosti“ a krajší dizajn.

Dokáže sa však vylepšená verzia Xperia S postaviť proti jej nemilosrdnej konkurencii, ktorá svoje zariadenia predáva aktualizované na Android 4.1 Jelly Bean? Má dostatok lákavých funkcií, ktoré zaujmú ľudí?

Hardware

Po stratégii pokus-omyl sa Sony vrátilo k svojmu zaužívanému dizajnu pod názvom „Arch“, teda k oblúku, ktorým sa preslávili Xperia zariadenia. Hladký zadný panel a predný lesklý displej sú si ako voda a oheň a celkovo zariadenie pôsobí nie len veľmi zaujímavo ale aj veľmi príjemne. Určite je to krok vpred po dizajne Xperie S, ktorá bola celá rovná, hranatá a …nezaujímavá. Zaoblený tvar pôsobí pohodlne a elegantne. Matný zadný kryt okrem toho pôsobí ako ochrana proti zanechávaniu odtlačkov prstov, čo oproti lesklým zadným krytom ala Galaxy S III skutočne funguje, no všimol som si jednu vec a to nahromažďovanie prachu okolo fotoaparátu, čo nie je veľký problém, no ak má niekto silné estetické cítenie spojené so slabšou formou autizmu, tak to môže prekážať.

 

Konečne sme sa však dočkali evolúcie v kvalite spracovania a teda jeho vylepšeniu, čo znamená, že nečakajte žiadne vŕzgajúce kryty na baterku, odporné zvuky tlačidiel, nedorobený rámik alebo kapacitné tlačidlá. Svojim spôsobom by sa dala prirovnať k tomu, o čo sa snaží Google s ich Nexusmi. Jednoduchý dizajn s dôrazom na displej. Žiadne hlúposti, len displej.

Všetky ovládacie tlačidlá boli umiestnené na pravú stranu zariadenia. Zvrchu je za záslepkou schovaný microSD a microSIM slot. Pod nimi sa nachádzajú tlačidlá na vypnutie/zapnutie zariadenia, tlačidlá na ovládanie hlasitosti a dedikované tlačidlo na odfotenie fotky.

 

Na vrchnej strane nám ostal len mikrofón na zachytenie hluku pre telefonovanie a 3,5mm otvor pre slúchadlá. Na ľavej strane je osamotený microUSB port a na spodnej strane malá zmienka o mikrofóne pre telefonovanie.

Zadná strana nie je oveľa živšia, čo je z môjho pohľadu dobre. Pozdĺž stredovej línie sa z vrchu pýši 13MPx fotoaparát pod ktorým nájdeme LED blesk a Xperia logo Xperia „liquid energy“. Na spodku nám ostáva logo Xperie, pod ktorým je malý reproduktor.

Xperia T nie je najtenšie zariadenie na trhu a rozhodne nie je najľahšie, no pokiaľ smartphone neváži pol kila, tak sa nedá veľmi sťažovať. Jeho vystužená konštrukcia Vám zaručí, že prežije aj príležitostné pády a ťukance,no rozhodne to neodporúčam.

 

Čo sa mi však nepáčilo a zároveň aj páčilo (musíte si to vyskúšať) je vibračný motorček, ktorý po zavibrovaní vibruje ešte ďalšiu pol sekundu, akoby pomaly zastával a tým vytvára veľmi zvláštny efekt, ktorý nie je nepríjemný, ani príjemný. Je zvláštny.

Hlavným lákadlom Xperie T je však samozrejme jeho displej. Jedná sa o 4.55 palcový, 720p Sony HD Reality displej. Sony sa pri displejoch snaží, čo nemôžeme poprieť, obraz je pekne ostrý, živý a ničím neruší. Srší z neho kvalita, no pri porovnaní s HTC One X s jeho LCD2 technológiou mi na Xperii T prekáža zobrazenie bielej farby, ktoré je príliš zažlknuté, akoby si niekto v zariadení zapálil cigaretu a počkal kým si ten dym vypýta svoju daň.

Ak vypustíme všetky marketingové názvy, tak ide o laminovaný IPS LCD, ktorý je podobný panelom na iPhone 5 alebo LG Optimus G. Okrem toho Xperia T disponuje softwarovou funkciou zvanou Bravia Engine, ktorá sa zapne pri prezeraní fotiek a videí a snaží sa vylepšiť kontrast a znížiť šum, čo sa jej celkom darí.

 

Keďže ide o high-end IPS displej, zaručenú máte dobrú (lepšiu) viditeľnosť na dennom svetle, no s určitými limitáciami. Nemôže svietiť priame slnko, inak neuvidíte nič a keď priame slnko nesvieti, uvidíte len vyblednutý obrys toho, čo je v skutočnosti na displeji. Stále je to však lepšie ako ostatné displeje, na ktoré keď sa pozriete, tak neviete, či sa pozeráte do zrkadla Vašej priateľky alebo na svoj smartphone.

Čo sa týka vnútorných komponentov, tie boli vymenené za kvázi high-end kúsky. Nájdeme v ňom dvoj-jadrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 taktovaný na 1.5GHz, GPU Adreno 225, 1GB RAM a 16GB vnútornej pamäti. Za posledný rok sme sa stretli s niekoľkými smartphonami, ktoré majú takmer identické hardwarové vybavenie, takže vieme, čo môžeme očakávať. Výkon Xperie T je všeobecne na dobrej úrovni, no sem-tam som si všimol mierne zaváhania v launcheri, ktoré sú spôsobené Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Tu by pomohol jedine „Project Butter“, no ten bohužiaľ nemáme.

Sony Xperia T je 3G/HSPA smartphone, ktorý podporuje najnovšiu 42Mbps dual-cell HSDPA technológiu. Kvôli problémom s našim testovacím kusom som nevedel vyskúšať jeho rýchlosť, no z meraní, ktoré som našiel na internete sa uvádza rýchlosť medzi 10-20 Mbps download/ 4-5 Mbps upload, čo je približne dva krát toľko, čo dostanete od smartphonu ako napríklad Samsung Galaxy S3.

Software

Sony Xperia T beží na Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, ktorý je prekrytý užívateľským prostredím Sony, ktoré nie je veľmi vtieravé a celkovo pôsobí veľmi príjemne. Čo nás však mrzí je chýbajúci Jelly Bean. Google stihol vydať Android 4.2 a Sony má problémy s aktualizovaním ich vlajkovej lodi, ktorá podľa nás mala prísť s pred-inštalovaným Android 4.1 Jelly Bean. Aktualizáciu chystá na stred prvého kvartálu 2013.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že oproti Xperie S sa toho veľa nezmenilo, no aktualizácia na Ice Cream Sandwich priniesla niekoľko vylepšení pri pridávaní widgetov, odkazov na aplikácie a tapety. Tak ako pred tým sa na domácej obrazovke ikonky po podržaní prstu správajú ako želatína a veselo poskakujú.

Keďže tento smartphone používa softwarové tlačidlá, podobne ako Nexus, prepínanie medzi aplikáciami je veľmi jednoduché. Je výborné vidieť, že konečne sa do toho pustili aj výrobcovia, no zatiaľ sú len dvaja a to Motorola a Sony. Softwarové tlačidlá sú fajn a mali by byť využívané vo väčšine smartphonov.

Čo sa však zmenilo je prostredie pre prepínanie sa medzi aplikáciami. Zmeny sú vo vzhľade ale aj vo funkcionalite. V spodnom menu si totižto teraz viete pridať niečo, čo Sony nazýva „malé aplikácie“. Ide o jednoduché aplikácie ako kalkulačka alebo písanie krátkych poznámok, ktoré plávajú navrchu Vašej domovskej obrazovky a môžete ich presúvať a okamžite používať. Ani zďaleka to nie je tak rozsiahle ako multi-tasking, ktorý pripravil Samsung s ich Galaxy Note II, no zdá sa, že Sony túto funkciu plánuje v budúcnosti rozšíriť.

[nggallery id=174]

Xperia T disponuje čipom Snapdragon S4 a 1GB RAM, čo znamená, že je dosť výkonná na to aby zvládla bežné prepínanie sa medzi aplikáciami a obrazovkami bez problémov. To však neplatí a aj keď intenzívne hry bežia bez problémov, zaznamenal som občasné trhanie medzi presúvaním z obrazovky na obrazovku, čo pripisujem k chýbajúcemu „Project Butter“, ktorý je obsiahnutý v Jelly Beane. Otváranie aplikácií nie je tak rýchle a plynulé ako na zariadeniach s Jelly Beanom a dokonca by som povedal, že ešte pomalšie, než na Galaxy S3, či One X na ICS. Hardwarovo na to Xperia T má, takže mám pocit, že ju brzdí software.

Keďže ide o smartphone od Sony, Xperia T je plná rôznych aplikácií a vylepšení. Prehrávač hudby sa zmenil na aplikáciu Walkman, no funkcionalita zostala nezmenená. Ak používate služby Sony, napríklad „Music Unlimited“, tak pomocou aplikácie Walkman ju budete vedieť využiť.

Ako by sme už čakali, tak Sony Xperia T podporuje rovnaké príslušenstvo ako ostatné Xperie, takže ak ste si náhodou kúpili Bluetooth alebo NFC reproduktor od Sony, nebudete mať žiaden problém sa naň pripojiť.

Nechýbajú ani aplikácie ako Facebook, Twitter a podobné, no každý si z Google Play stiahne to, čo potrebuje. Osobne si myslím, že predinštalované aplikácie ako tieto nemajú zmysel.

Celkovo sa však pozeráte na Android 4.0 Ice Cream Sandwich s nadstavbou Timescape, ktorá telefón veľmi nekazí, no v porovnaní s podobnými zariadeniami pri skrolovaní a prepínaní sa spôsobuje vrásky na čele.

Výdrž baterky

V Xperii T sa skrýva 1,850 mAh baterka, ktorá sa nedá nijak vybrať. Ide o úplne obyčajnú, priemernú baterku pre smartphone, ktorej životnosť je však prinajlepšom priemerná. S intenzívnym používaním sa mi Xperiu podarilo vyšťaviť za niečo vyše päť hodín. Pri opatrnejšom, no stále bežnom používaní sa mi podarilo smartphone vybiť do desiatich hodín, čo je už však hranica medzi tým, čo sa dá akceptovať a čo je absolútne nemysliteľné.

Vybíjanie baterky mal na starosti hlavne displej a dátový preson. Ak si Xperiu T zapnete vonku s automatickým nastavením jasu, percentá z baterky sa Vám budú vytrácať ako peniaze z výplaty po tom, ako sa ich chytí Vaša priateľka / manželka. Pod nízku výdrž sa podpisuje aj rýchlejší internet, ktorý podľa všetkého znižuje výdrž podľa toho, akou rýchlosťou ide.

Fotoaparát

Jednou z funkcií, na ktorú som sa tešil asi najviac je fotoaparát. Sony je v tomto odvetví doma a tak sme mohli čakať, že fotoaparát bude skutočne výnimočný a výnimočným aj je. Xperia T v sebe nesie 13 MPx Exmor R. V zadnom fotoaparáte nájdeme BSI senzor s clonou nastavenou na f/2.4. Všetko teda sedí, tak ako má, ostávajú už len dobré fotky.

  

Kvalita fotiek a videa na Xperii T je nadpriemerná. Vlajková loď Sony dokáže vyprodukovať vysoko-kvalitné fotky, hlavne vo veľkom priblížení.

Pri fotení s nedostatkom svetla som spozoroval šum, podobne ako tomu bolo aj pri Xperii S s jej 12MPx senzorom. Aby som nezabudol, Xperia T prichádza aj s nočným módom, ktorý vylepší fotky odfotené v noci, no je príliš náchylný k akémukoľvek pohybu s telefónom.

Xperia T nemala problém ani s videom, ktoré pohltila bez problémov na 1080p a 30 snímkoch za sekundu. Čo má však Xperia T skutočne vychytané je schopnosť zaostrovať a ostať zaostrená a okrem toho aj nočný mód, tentokrát pre video, ktorý pridá viditeľnosť, no za cenu šumu.

Natáčanie videa má však jednu veľkú chybu. Chybu, ktorá sa nedá odignorovať. Motorček, ktorý zaostruje obraz je príliš hlasný. Je až tak hlasný, že ho zachytí mikrofón, čo znamená, že vo videu budete mať nežiadaný hluk, no s tým sa dá žiť.

Slovo na záver

Aj keď Sony robí pokroky, je stále evidentné, že ich vlajková loď je stále za konkurenciou, hlavne čo sa týka softwaru. Kde ostatní vylepšujú software aktualizáciou na Android 4.1 Jelly Bean, Sony sa trápi na Ice Cream Sandwich. Aktualizácia však nie je jediný problém. Konkurencii sa darí lepšie optimalizovať Android ako taký. HTC One X, či Samsung Galaxy S3 na Ice Cream Sandwich pôsobia oveľa rýchlejšie, čo je pre Xperiu T veľká nevýhoda, ktorú nemôžem prehliadnuť.

Na druhej strane musím pochváliť kvalitu spracovania, ktorá sa vyrovná akémukoľvek inému výrobcovi vrátane HTC alebo Nokie. Jeho polykarbonátová konštrukcia pôsobí pevne, nevŕzga a kvalita použitého materiálu je špičková.

S aktualizáciou na Jelly Bean tento telefón ožije ako nikdy pred tým, no jeho majitelia si naň budú musieť počkať.

Ako by som to teda zhrnul. Xperia T je výborný smartphone. Rozhodne Vám neodfúkne hlavu svojím výkonom ani neprekvapí softwarovými funkciami. Za cenu, ktorá sa v čase písania tejto recenzie pohybuje tesne pod 450€ by ste si kľudne mohli kúpiť aj niečo oveľa horšie. Xperia T je schopným, elegantným a nenápadným smartphonom, ktorý poteší každého užívateľa s príležitostnými chúťkami na náročné aplikácie.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Sony Xperia T nájdete na Recenzie.SME.sk