Úvod CES 2013 Nvidia predstavila Tegra 4 – najrýchlejší mobilný procesor na svete

Nvidia predstavila Tegra 4 – najrýchlejší mobilný procesor na svete

0

Nvidia práve oznámila novú generáciu svojho čipu, Tegra 4, ktorý je určený pre smartphony, tablety a notebooky. Tegra 4 je tak ako jeho predchodca štvor-jadrový procesor, ktorý prichádza s piatym, menej výkonným jadrom pre šetrenie baterky. Aj napriek tomu, že svojim rozložením jadier (4+1) pripomína svojho predchodcu, je nový čip postavený na úplne novej architektúre.

CEO spoločnosti, Jen-Hsun Huang povedal, že Tegra 4 je najrýchlejším mobilným procesorom sveta. Nvidia nám zatiaľ nedala vedieť pod akým taktom tikajú jadrá Tegra 4, no na druhej strane nám dali vedieť, že Tegra 4 disponuje 72 GPU jadrami, pravdepodobne CUDA jadrami. Povráva sa, že Tegra 4 bola vyrobená novým 28nm výrobným procesom, čo by bolo vylepšenie oproti staršiemu 40nm výrobnému procesu, ktorým bola vyrobená Tegra 3. To by malo aj napriek zvýšenému výkonu vylepšiť výdrž baterky.

Na poslednú verziu Tegry sa zo západných štátov (čítaj USA) vznieslo veľa kritiky a to z dôvodu chýbajúceho integrovaného LTE. Bol to jeden z dôvodov toho, prečo sa Tegra 3 nevyskytla na väčšom počte zariadení. História sa opakuje a ani Tegra 4 nemá integrované LTE, čo znamená, že smartphony a tablety s Tegra 4 budú potrebovať dedikovaný LTE čip.

Nvidia tvrdí, že ich nový SoC nie je len pre zvýšený výkon pri hraní hier. Huang ukázal niečo, čo sa nazýva „Nvidia computational photography engine.“ Pomocou zvýšeného výkonu Tegra 4 Huang ukázal vylepšenia v HDR fotografiách.

Dá sa predpokladať, že nové smartphony, ktoré sa na trhu objavia v roku 2013 budú využívať nový čip od Nvidie. Kedy to však bude zatiaľ nevieme.

Galéria

[nggallery id=186]

Zdroj: Nvidia, The Verge