Úvod Výrobcovia Motorola Bol spozorovaný Android 4.2 a pravdepodobne beží na novom telefóne a...

[Aktuálne] Bol spozorovaný Android 4.2 a pravdepodobne beží na novom telefóne a tablete, podľa všetkého od Motoroly

3

Nezadržateľne sa blížime k predstaveniu novej verzie Androidu a nového Nexus zariadenia/zariadení. To však znamená, že tieto zariadenia a nová verzia už musia byť vo fáze testovania a posledného dolaďovania. Server AndroidPolice.com priniesol pár zaujímavých vodítok k budúcnosti stock Androidu a Nexus zariadení.

Už je takmer na sto percent isté, že ďalšia verzia Androidu bude mať označenie 4.2 a slovné označenie by malo zostať Jelly Bean, minimálne podľa označení buildov, ktoré sa našli v logoch AndroidPolice.

Začnime pekne od začiatku

Ako vždy, interné pravidlá AndroidPortalu nám prikazujú aby sme vám pripomenuli, že sú to dohady a nič nie je oficiálne. Tu je výpis zo serverového logu, všetky tieto zariadenia sa na server pripájali z inej IP.

[alert type=“blue“]Linux; Android 4.2; Nexus 7 Build/JOO92B

Linux; Android 4.2; Nexus 7 Build/JOP02B

Linux; U; Android 4.2; en-us; Galaxy Nexus Build/JOP04C

Linux; Android 4.2; Galaxy Nexus Build/JOO92B

Linux; Android 4.2; Galaxy Nexus Build/JOP04[/alert]

Tieto zariadenia poznáme veľmi dobre. Jedinou zmenou je však označenie verzie Androidu, ktorá je vedená ako 4.2. Podľa všetkého sa takéto verzie v serverových logoch začali objavovať už pred niekoľkými týždňami, takže môžeme s vysokou istotou tvrdiť, že ide o oficiálne označenie nového Androidu. Čo je z tohto výpisu taktiež jasné je označenie jednotlivých verzií. Pozrite sa ako všetky z nich začínajú na „J“.

Ako už pravdepodobne viete, každá nová verzia Androidu prichádza s novým písmenkom, ktoré za sebou nasledujú abecedne. Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, veď to poznáte. Dôležitým faktom však je, že každá nová verzia Androidu, ktorá bola predstavená pod iným názvom mala v označení buildu rovnaké začiatočné písmenko. Tu sa však nezmenilo, čo znamená, že Android 4.2 nebude až taká veľká aktualizácia a Jelly Bean s nami ešte nejakú tú chvíľu pobudne. Samozrejme, že by písmenko v Google mohli zmeniť, no keďže sme tak blízko jeho predstaveniu je to prinajmenšom nepravdepodobné.

Áno, ohlásenie nového Androidu je na ceste. Minuloročné ohlásenie sa malo konať na CTIA Enterprise (teraz nazývaný „MobileCON“) v San Diegu, na začiatku Októbra. Po smrti Steva Jobsa to však bolo zmenené a presunuté do Hong Kongu. A presne vtedy sme spoznali Galaxy Nexus, prvé zariadenie, na ktorom bežal Android 4.0, ktorý bol predstavený už v Máji toho istého roku.

MobileCON sa síce blíži, no zatiaľ nemáme žiadne indikácie o tom, že sa Google na niečo chystá. Na konci mesiaca však AllThingsD chystá konferenciu DiveIntoMobile, kde Andy Rubin v roku 2010 predstavil Honeycomb. A hádajte čo, Andry Rubin je na zozname pozvaných.

Dajú sa takéto serverové logy oklamať? Samozrejme, že dajú. Investoval by niekto svoj čas a energiu a nespravil pri tom žiadnu chybu? Pravdepodobne nie. Ak však neveríte na logy ako tieto, tak môžete prestať čítať, pretože zvyšok tohto článku bude založený práve na nich a páni, máte sa na čo tešiť.

Occam (Smartphone)

Jedno z ďalších zariadení, ktoré sa objavilo v logoch (a nie jeden krát) a na ktorom bežal Android 4.2 je Occam. Tu je pár príkladov:

[alert type=“blue“]Linux; Android 4.2; occam Build/JOO92B

Linux; Android 4.2; occam Build/JOP04B

Linux; Android 4.2; occam Build/JOP04C

Linux; U; Android 4.2; en-us; occam Build/JOP03B

Linux; U; Android 4.2; en-gb; occam Build/JOP03B

Linux; U; Android 4.2; en-us; occam Build/JOP04[/alert]

Ako je jasne vidieť, označenie verzií tak isto ako aj číslo buildu sa podobajú na tie, ktoré mal Nexus 7 a Galaxy Nexus na začiatku článku. Toto teda potvrdzuje, že toto zariadenie skutočne existuje. Okrem toho sa vie, že sú to smartphony, keďže v logu sa ich prehliadač zaregistroval ako „mobile“. Android tablety nemajú takýto „podpis“.

Ale čo to meno? Occam je odvodený z filozofického princípu pod názvom Occamova britva. Samotný princíp je v podstate nepodstatný. Dôležité je slovíčko „britva“, čiže „razor“. Kto by však svoje zariadenie nazval tak, aby nám takto nepriamo pripomenul označenie „razor“? Myslím, že odpoveď na toto už poznáte. Je nový model Motorola RAZR nový Nexus? Jediný dôvod prečo si nie sme úplne istí je fakt, že všetky Nexus zariadenia mali označenia, ktoré mali niečo spoločné s morskými živočíchmi, no toto označenie s živočíchom nič spoločné nemá.

Je veľmi možné, že sa úplne mýlime. Occam mohol byť zvolený kvôli úplne iným dôvodom, ako napríklad jeho princípu, ktorý je založený na jednoduchosti. To je rozhodne možné. Kto vie, možno je to Optimus G od LG.

Ak by to však bola skutočne Motorola, tak sa predpokladá, že by išlo o variantu RAZR M alebo HD, keďže nepredpokladáme, že by za taký krátky čas stihli pripraviť úplne nový telefón. Sú to však špekulácie, no špekulácie, ktoré vychádzajú z logického myslenia a pár faktov.

Manta (Tablet)

Ďalšie zariadením, ktoré sa ukázalo v logoch má označenie Manta. Verzie systému sú tak isto veľmi podobné tým, pod ktorými sa prezentoval Nexus 7 a Galaxy Nexus.

[alert type=“blue“]Linux; Android 4.2; manta Build/JOP04C

Linux; Android 4.2; manta Build/JOP03

Linux; Android 4.2; manta Build/JOP05[/alert]

Ak ste tak trochu Android geek, tak možno spoznávate toto označenie. Motorola XOOM mala dve označenia, jedno z nich bolo pre Verizon (americký operátor) a druhé bolo pre Wi-Fi: Stingray a Wingray. Označenie „Manta“ by teda mohlo byť odvodené práve z týchto dvoch označení. Prečo, možno sa pýtate. „Manta ray“ je po slovensky „Manta veľká“. Okrem toho sa dá potvrdiť, že ide o tablet, keďže mu v „podpise“ chýba „mobile“.

Keďže označenie Nexus 7 je „grouper“ a len zariadenia od Motoroly boli nazvané pod mantách je celkom možné, že budeme obdarení novým tabletom od spomínaného výrobcu. Ďalšou možnosťou by bola väčšia verzia Nexus tabletu, ktorá by však pravdepodobne nebola vyrobená Motorolou. Možno ide o Nexus 10. Kto by bol za? Keďže však všetky nápovedy vedú k Motorole, prikláňame sa skôr k XOOM.

Čo k tomu dodať

Sme si celkom istí, že tieto dve zariadenia existujú, že ešte neboli predstavené a že jedno z nich je telefón a druhé tablet. O výrobcovi sa môžeme mýliť, no keďže všetky nápovedy, ktoré vychádzajú z logov smerujú práve k Motorole, tak to vyzerá na najpravdepodobnejšiu voľbu. Okrem toho sa v logoch objavili príliš skoro na to aby to neboli Nexus zariadenia.

Z tohto článku si zoberte len to, čomu veríte a hlavne ho neberte ako oficiálne tvrdenie. AndroidPolice tieto zistenia publikoval hlavne z dôvodu neustáleho výskytu v logoch, no to neznamená, že všetko čo publikovali je správne. Dúfame však, že vás to trochu nabudilo a tešíme sa na koniec Októbra alebo na nejaký iný ohlásený dátum oficiálneho predstavenia.

Zdroj: AndroidPolice