Úvod Neprehliadnite vlavo 14nm technológia od Globalfoundries má predĺžiť výdrž baterky až o 60%

14nm technológia od Globalfoundries má predĺžiť výdrž baterky až o 60%

0

Globalfoundries je spoločnosť, ktorá sa zaoberá výrobou čipov. Firmy ako Qualcomm alebo Texas Instruments navrhnú čipy, ktorých dizajn potom zašlú do Globalfoundries aby ich masovo vyrobil. Dnešné procesory v high-end smartphonoch sú vyrobené pomocou 28nm (Snapdragon S4) alebo 32nm (Samsung Exynos 4 Quad) technológie.

Menšie tranzistory majú niekoľko výhod. Prvá výhoda je cena. Viac tranzistorov na rovnako veľkom mieste znamená, že cena by mala klesnúť. Druhou výhodou je spotreba energie, keďže menšie čipy používajú menej elektriny, takže pracujú pod nižšou teplotou a tak vám zvýšia výdrž baterky. Treťou výhodou je fakt, že keďže nové čipy používajú menej elektriny a nezahrievajú sa tak, výrobcovia sa môžu rozhodnúť ich nataktovať na vyššie hodnoty.

Teraz, keď už viete o čo ide, poďme sa venovať samotnej novinke. Globalfoundries ohlásil, že sú pripravení vyrábať čipy s 14nm technológiou. Výroba by mohla začať už v roku 2013 a je vysoká pravdepodobnosť, že si budete môcť kúpiť smartphone s touto novou technológiou už koncom roka 2014 alebo začiatkom 2015 (ak prežijeme 21. December).

Globalfoundries tiež vydali vyhlásenie, ktoré tvrdí, že by to malo priniesť o 60% nižšiu spotrebu než 20nm čipy, ktoré ešte ani nevypustili, takže tieto novinky sú z ďalekej budúcnosti.

Dokážu spoločnosti vyrábať menšie a menšie tranzistory? Niektorí tvrdia, že áno, niektorí, že nie. Ak by sa ich predsa len rozhodli vyrábať menšie a menšie, to by znamenalo, že by museli postaviť nové závody, ktoré by boli schopné zvládnuť takúto výrobu. Treba dodať, že nie sú lacné. Intel minulý rok v Arizone postavil závod, ktorý ho stál 5 miliárd dolárov.

Tešíme sa na to, čo pre nás chystá budúcnosť. Dúfam, že ste na tom podobne aj vy. Pod stromček by som však chcel aj novú technológiu bateriek, tak dúfam, že sa dočkám.

Zdroj: Globalfoundries, AndroidAuthority